
W Karkonoszach Piją Wodę z Karkonoszy!
Woda lecznicza Potencjałka to jedyna woda źródlana z Karkonoszy dostępna na rynku. Woda jest wydobywana na wysokości 700 m n. p. m. na obszarze Natura 2000 w otulinie KPN Rezerwatu Biosfery UNESCO Karkonosze MAB. Woda wydobywana jest z prekambryjskich gnejsów - skał liczących sobie 2 miliardy lat.
Kalendarium:
2009 - Pierwsze wydobycie wody Potencjałka z Karkonoskich Gór
2011 - Woda Potencjałka uzyskała pozytywną certyfikację Narodowego Instytutu Państwowego Zakładu Higieny w Poznaniu
2016 - Potencjałka otrzymała Certyfikat Produktu Lokalnego z Karkonoszy np. SDG/25/2015
2016 - Woda została uznana za NAJLEPSZY SMAK DOLNEGO ŚLĄSKA 2016, podczas Festiwalu Europa na Widelcu
Najważniejsze zalety wody Potencjałka:
- posiada właściwości antyoxydacyjne
- przyjazny dla człowieka poziom Redox
- butelkowana u źródła
- specjalny korek z membraną zachowujący właściwości jak u źródła
- stabilny i naturalny skład chemiczny wody
- niskozmineralizowana, niskosodowa, nienasycona Co2
Badania:
- badanie w japońskim labolatorium Głównego Instytutu Badawczego IHM Masaru Emoto potwierdziły, ze woda Potencjałka posiada drobnoziarnistą strukturę heksagonalnych kryształów
- badania fizyko-chemiczne potwierdziły zwiększoną obecność aktywnego wodoru
